Flex, full colour, zeefdruk of sublimatie. Wat houden deze technieken in?


Welkom bij de eerste post van Tshirtdeal! Vandaag ga ik uitleggen welke druktechnieken Tshirtdeal aanbiedt, wat ze inhouden en wanneer deze gebruikt worden.

Bij Tshirtdeal maken we gebruik van vier verschillende technieken: flex, full colour, zeefdruk en sublimatie. Na het plaatsen van jouw bestelling kiezen wij de meest geschikte techniek voor jouw product, tenzij je hebt gekozen voor zeefdruk. Voor alle producten die geschikt zijn voor zeefdruk klik je hier.

1. Flex bedrukking is de meest voorkomende bedrukking bij Tshirtdeal. Flex is een techniek waarbij folie wordt uitgesneden met een machine (plotter) en vervolgens met behulp van een hitte pers op het textiel wordt gedrukt. Een flex bedrukking gaat heel lang mee en blijft dezelfde kwaliteit als na het drukken. *Mits er aan de juiste wasvoorschriften wordt gehouden.

2. Digitaal drukken wordt vaak gebruikt bij het drukken van foto’s of bijvoorbeeld ontwerpen met schaduwen. De print wordt gedrukt, uitgesneden en vervolgens met de hitte pers op het textiel gedrukt.

3. Bij zeefdruk wordt er een gaas van zijde, polyester of staal over een raam gesponnen. Op dat gaas wordt handmatig inkt aangebracht en vervolgens door middel van een rakel op het sjabloon verdeelt. Hierdoor wordt de vorm van het sjabloon op het textiel wordt afgedrukt. Omdat er bij zeefdruk lagen over elkaar heen worden gedrukt is zeefdruk toegestaan tot maximaal 6 kleuren.

4. Sublimatie is een techniek waarbij de inkt in de stof wordt gedrukt. Voor het sublimeren is alleen wit of licht textiel gemaakt van polyester geschikt. Het ontwerp wordt gedrukt op speciaal transfer papier en vervolgens door middel van de hitte pers gedrukt. Door de hitte zetten de polyester vezels zich uit waardoor de inkt wordt opgenomen door de stof. Bij het afkoelen sluiten de vezels zich en is het ontwerp definitief in de stof opgenomen.

Hier onder een korte samenvatting.

Op basis van Bedrukking Aantal kleuren Licht textiel
katoen
Donker textiel katoen Polyester licht textiel Polyester donker textiel
Flex Folie Op textiel 5 Ja Ja Ja Ja
Full colour Solvent inkten Op textiel Full colour Ja Ja Ja Ja
Zeefdruk Verf Op textiel 6 Ja Ja Ja Ja
Sublimatie Inkt In textiel Full colour Nee Nee Ja Nee

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Mail deze dan naar support@tshirtdeal.nl

Wil je graag een t-shirt bedrukken? Bekijk dan snel ons brede assortiment!