Wegens Pinksteren zijn wij maandag 20 mei gesloten!
Deze dag wordt niet meegenomen in de levertijd van je order.
Verzending via PostNL
Spoedorders mogelijk
Helpdesk opent om 08:00
0180-721629 06-17913599 8:00 - 17:00

Alle druktechnieken uitgelegd

06-07-2016
by Erwin Sewambar

Onze druktechnieken

Bij Tshirtdeal hanteren wij 6 verschillende technieken voor het drukken van het textiel.

1. Borduren

De techniek borduren gebruiken bij voornamelijk voor petjes en Happy Horse knuffels. Bij borduren worden naald en garen gebruikt om een tekst of vorm op een textiel te krijgen. Meestal wordt borduren gebruikt voor kleine oplagen, maar ook grote hoeveelheden zijn geen probleem voor ons.


2. DTG

DTG staat voor Direct to Garment. Digitaal rechtstreeks op textiel printen is een relatief jonge toepassing in onze branche. Deze machines gebruiken InkJet technologie. De printer drukt de inkt direct op het kledingstuk in het gewenste design. DTG maakt gebruik van speciale inkt op waterbasis, die wordt geabsorbeerd door de vezels van de kleding. DTG is voor alle kleuren textiel die van katoen zijn gemaakt geschikt. Echter is het voor wit of licht gekleurd textiel makkelijker omdat de donkere kleuren eerst een laag krijgen om de kleuren goed dekkend te krijgen. Er zijn een aantal kleuren die de DTG printer niet kan printen, dit zijn de goud & zilveren kleuren, metallic en fluor kleuren.

3. Sublimatie

Sublimatie is een techniek waarbij de inkt in de stof wordt gedrukt. Voor het sublimeren is alleen wit of licht textiel gemaakt van polyester geschikt. Het ontwerp wordt gedrukt op speciaal transfer papier en vervolgens door middel van de hitte pers gedrukt. Door de hitte zetten de polyester vezels zich uit waardoor de inkt wordt opgenomen door de stof. Bij het afkoelen sluiten de vezels zich en is het ontwerp definitief in de stof opgenomen.


 

4. Zeefdruk

Bij zeefdruk wordt er een gaas van zijde, polyester of staal over een raam gesponnen. Op dat gaas wordt handmatig inkt aangebracht en vervolgens door middel van een rakel op het sjabloon verdeelt. Hierdoor wordt de vorm van het sjabloon op het textiel wordt afgedrukt. Omdat er bij zeefdruk lagen over elkaar heen worden gedrukt is zeefdruk toegestaan tot maximaal 6 kleuren.

5. Full colour

Full colour bedrukking wordt vaak gebruikt bij het drukken van foto’s of bijvoorbeeld ontwerpen met schaduwen. De print wordt geprint, uitgesneden en vervolgens met de hitte pers op het textiel gedrukt. Let op: Full colour bedrukking kan gaan vervagen na een X aantal wasbeurten.

 

6. Flex Folie

Flex bedrukking is de meest voorkomende bedrukking bij Tshirtdeal. Flex is een techniek waarbij folie wordt uitgesneden met een machine (plotter) en vervolgens met behulp van een hitte pers op het textiel wordt gedrukt. Een flex bedrukking gaat heel lang mee en blijft dezelfde kwaliteit als na het drukken. *Mits er aan de juiste wasvoorschriften wordt gehouden.